Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Funkcionális italok és gélek

Testünk körülbelül 60 %-a víz. Növekszik a folyadékigényünk minden olyan esetben, amikor intenzív mozgást végzünk, ilyenkor testünk elsősorban verejtékezéssel hűti a szervezetünket. Verejtékezésnél pedig nemcsak vizet veszítünk, hanem vele együtt ásványi anyagokat is. Ezért sportolás előtt, alatt és után fontos a folyadékpótlásra odafigyelni. A jelentkező folyadék és ásványi anyag hiány pótlására az egyik legalkalmasabb folyadékok az izotóniás italok.

Rendezés:

Miért érdemes a folyadékpótlásra odafigyelnünk?

A megfelelő teljesítmény eléréséhez a jó hidratáltság is szükséges. Sokan nem is gondolják, de az egyik legfontosabb teljesítményjavító módszer a megfelelő folyadékpótlás! Testünknek 60%-át a víz alkotja. Már kismértékű folyadékhiány is ronthatja a teljesítményt, mivel a szervezetünk egyik legfontosabb hűtőrendszere a verejtékezés. Hőségben testtömegünk 2%-os csökkenése már ronthatja a sportteljesítményt. Verejtékezésnél nemcsak vizet veszítünk, hanem vele együtt ásványi anyagokat is, például Nátriumot, Klorid-iont, Káliumot, Magnéziumot.

Célszerű a terhelés előtti 24 órában odafigyelni a megfelelő folyadékbevitelre, és 1-2 órával a terhelés előtt pedig legalább fél liter folyadékot inni. Sportolás közben ideális folyadékfelvétel: 15-20 percenként legalább 1-2 dl folyadék. Hosszú ideig tartó vagy nagy intenzitású edzés során már nem elegendő csak vizet pótolnunk, ilyenkor már az ásványi anyagok pótlása is szükséges, elkerülve a hiponatrémiát (alacsony nátriumszint a vérben).

Komolyabb folyadékveszteséggel fél óránál rövidebb időtartamú edzés során még nem számolhatunk, ilyenkor a víz még tökéletes a folyadékpótló eszköz.

Kiszáradásra utaló tünetek lehetnek a fejfájás, fáradékonyság, koncentrációzavar. Ha ilyen tüneteket tapasztalunk, érdemes első körben a dehidratációra gondolnunk, és megkezdeni a folyadék visszapótlását.

Mit is jelent az izotóniás ital? Folyadék és só pótlására alkalmas folyadékok, melyeknek az összetétele akkor a legjobb, ha hasonlít a vér normál ozmotikus koncentrációjához, nátrium, kálium és klorid-ionból, a legjobb felszívódás érdekében. Összetevője lehet még különböző felszívódású szénhidrátok: glükóz, fruktóz, maltóz, maltodextrin, melyek energiát szolgáltatnak a szervezetnek.