Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Frissíts okosan 2.0!

Frissíts okosan 2.0!

Cikksorozatunkban következzék Janota Zoltán, állóképességi szakértőnk, sportolás közbeni frissítéssel kapcsolatos cikkének folytatása.

A múltkori gondolatmenetet folytatva, következzen a frissítés aranyszabályainak újabb ötös listája és egy kis ráadás. Természetesen még ugyanennyit fel lehetne sorolni, azonban az első tízbe a megkerülhetetlen élettani alapigazságoknak kell szerepelni. Elnézve az idei triatlon és egyéb állóképességi sportversenyek mezőnyét, a célbaérők teljesítményét, bizony sokaknak kell még betanulni ezeket is.

  1. Nem a táv, hanem az iram öli meg a versenylovat.

Ez az örök igazság, különösen fontos szabály az állóképességi sportokban. A világ legjobban bevált frissítési terve, fabatkát sem ér, ha nem az adott táv OPTIMÁLIS teljesítéséhez megfelelő tempót választod. Ha túl magas intenzitással pörögsz, olyan láthatatlan ellenségek csapnak le rád, mint a tejsav idő előtti, túlzott felszaporodása, az ilyenkor amúgy is nehézkes tápanyag emésztés és felszívódás felborulása, túlhevülés. Megéri hazardírozni?

  1. Mindenre van időd!

A kapkodásnak ritkán van pozitív eredménye. Mindig legyen időd figyelni a tested jelzéseit, a technikád, légzésed, az eltelt időt, hogy mikor kell legközelebb enned/innod. Ha rendszert viszünk a sportolásunkba, az mérhető, elemezhető, tervezhető lesz.

  1. Frissítőállomást nem hagyunk ki!

Akár 10 km-es, akár egy maratoni táv teljesítéséről beszélünk, a frissítőállomást mindig vedd igénybe. Lehet, hogy nem érzed, de a testedet az első futólépéstől kezdve rombolod. Egy korty folyadék, egy kis víz az arcodra, vagy akár egy harapás nápolyi, nem csak a visszapótlásban és hűtésben segít, de újra erőre kaphatsz, ha a monotonitás miatt fásulttá válnál.

  1. „A józan ész által felépített várat, az Ego rombolja le.”

szoktam mondani a sporttáplálkozás tanfolyam előadásaimon. Amit edzéseken kipróbáltál és jól bevált, azt a versenyen se nagyon változtasd meg. A verseny okozta sajátos, eufórikus állapotban, bizony hajlamosak vagyunk megfeledkezni a tényről, hogy csak halandó emberek vagyunk és a sport-teljesítmény komoly deficitet okoz a szervezetben, amit időről időre „kezelni”, pótolni kell.

  1. Nem vagy teve!

Az állóképességi sportokban is rengeteg az önjelölt szakértő és összeollózott félinformációkból formálnak tényeket. Figyelmen kívül hagyják az élettant, fizikát, de sokszor a józanész halk szavát is. Egyik kedvenc féligazságom, az „igyál sok folyadékot a verseny előtt”. Na, de mit? A nagyi bodza szörpjét, sört, vizet, izotóniás italnak mondott kék löttyöt? A legkézenfekvőbb az elegendő mennyiségű tiszta víz fogyasztása lenne. Ennek felszívódása azonban akkor lesz hatékony, ha elegendő NaCl (azaz konyhasó, de inkább tengeri sót használsz) és szénhidrátot is fogyasztasz mellé.

5+1. Tészta? Parti?

Az 5. pontban ajánlott Víz+NaCl +szénhidrát szentháromságát a legegyszerűbben úgy tarthatjuk be, ha elmegyünk a verseny előtti tészta patryra (vagy otthon elkészítjük, kedvenc, lehetőleg édes tésztaételünket.) A lekváros-diós tészta nem csak kiváló raktárfeltöltő, de mellé egy jó beszélgetés és lazulás a többi versenyzővel, nagyon komoly stresszoldó hatású is. Megéri kipróbálni!

Janota Zoltán

állóképességi szakértő

17x ironman

Tartalomhoz tartozó címkék: sport