Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Így készíts joghurtot házilag.

Így készíts joghurtot házilag. Akár házilag belekezdhetünk a joghurt készítésbe, egyáltalán nem bonyolult, csak kicsit időigényes. 

Nem kell hozzá más, csak magas zsírtartalmú tej és pár kanál élőflórás joghurt. Innentől kezdve viszont a saját joghurtunkat használhatjuk majd a további joghurtok készítésénél.

Nagyjából 1 liter tejhez 2-3 evőkanál joghurtra van szükségünk. Első lépésként melegítsük 80-90 fokra a tejet, de semmiképpen se forraljuk fel. Majd hűtsük vissza 40-50 fokosra, mielőtt belekevernénk a joghurtot. Célszerű először egy pár kanál tejjel elkeverni a joghurtunkat, és csak ezután hozzáönteni a többihez. Ezután következik az érlelés, amikor a tej joghurttá válik. Ehhez stabilan 30-40 fok között kell tartanunk a hőmérsékletét. Ezt a legkönnyebben joghurtkészítő géppel érhetjük el, de ennek hiányában akár meleg vízbe is tehetjük az edényt vagy edényeket és aztán a sütőt állítsuk be 35 fokra majd 5-6 óra elteltével már érezni fogjuk a kellemesen savanykás ízt. Ezután már csak be kell raknunk a hűtőbe legalább 1 éjszakára. Hűtőben tartva akár 10 napig is eláll. Ha újabb adagot szeretnénk készíteni nincs más dolgunk, csak kivenni belőle pár evőkanálnyit.

A kész joghurtunkat fogyaszthatjuk friss gyümölccsel, de akár mirelittel is tökéletes. Rakhatunk bele magas gyümölcstartalmú lekvárt is, vagy zabpelyhet. Édesítésként pedig használjunk egy kevés mézet.

Tartalomhoz tartozó címkék: receptek

Keresés