Leírás
A lisztkeverék segítségével könnyedén készíthetünk csökkentett szénhidráttartalmú, gluténmentes, élesztőmentes, kelesztés nélküli kenyeret, zsemlét, kalácsot, pizzát, pogácsát illetve sós, vagy édes péksüteményeket, bejglit, valamint palacsinta, piskóta készítésére is kiválóan alkalmas.
Összetevők: tápiókakeményítő, bambuszrost, szezámmagliszt*, útifűmaghéjliszt, kókuszliszt, batáta liszt, térfogatnövelőszer (nátrium-hidrogén-karbonát), savanyúságot szabályozó anyag (citromsav).
* allergének
Átlagos tápérték 100g lisztkeverékben: / 1 db zsemlében (68 gramm)*
Energia: 1281 kJ (306 kcal) (750 kJ (180 kcal))
zsír: 2 g (7,7 g)
– amelyből telített zsírsavak: 0,7 g (5,6 g)
szénhidrát: 48,2 g (17,2 g)
– amelyből cukrok: 1,4 g (0,6 g)
rost: 30,4 g (10,7 g)
fehérje: 8,4 g (5,2 g)
só: 0,02 g (0,6 g)
*A felhasználási javaslatban megadott receptúra alapján.
Hozzáadott cukrot nem tartalmaz.Természetes módon előforduló cukrokat tartalmaz.
A termék rostban gazdag. 100g lisztkeverék energiatartalmából 243 kJ / 61 kcal energia,1 db. készre sütött zsemle (68g) energiatartalmából 90 kJ / 21 kcal energia származik élelmi rostokból.
A termék szezámmagot, mustármagot, zellert, dióféléket, szulfitokat tartalmazhat! Elkülönített allergén üzemrészlegünkön készült.
Tárolás: száraz, hűvös helyen!
-50%-al csökkentett szénhidráttartalmú gluténmentes kenyér süthető belőle, kelesztés és élesztő nélkül:
Kenyér hozzávalói (435 gramm-os kenyérhez):
200 g Gluténmentes, szénhidrátcsökkentett kenyér lisztkeverék
4 g Szafi Reform himalaya só
35 g frissen facsart citromlé
20 g Szafi Reform folyékony kókuszolaj
4 db M-es tojás
75 g meleg víz (de nem forró!)
ízlés szerint szárított fűszerekkel, magokkal, hagymával tovább ízesíthetjük
kb. + 5 g lisztkeverék a gyúráshoz
Elkészítés:
A tojást, vizet, citromlevet, sót és olajat a robotgép dagasztó spirál szárával dolgozzuk el, majd adjuk hozzá a lisztet és dolgozzuk tovább 1,5-2 percig.
(Természetesen kézzel is dolgozhatunk, de úgy tömörebb, laposabb lesz a kész kenyér).
Pihentessük a tésztát 10 percig. (Kissé ragacsos tésztát kell, hogy kapjunk, ami pihentetés után fog összeállni.)
Majd lisztezett felületen gyúrjuk át, és formázzunk belőle kenyeret.
Kenjük le olajjal a tetejét, majd éles késsel vágjuk be tetszőlegesen.
Előmelegített 200 fokos sütőben, alsó-felső programon 30 percig, majd 180 fokon további 30 percig süssük (légkeverés nélkül!).
5 db zsemle, kifli, bagett formázható a fenti receptből, de úgy a sütési idő 200 fokon 40 percre rövidül.
Rácson hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük.